2019. július 8., hétfő

Lelki dolgaim

Múltkori remek eü-s élményeim hatására bejelentkeztem pszichológushoz, életemben először. Egy kedves, szimpatikus, nagyjából velem egykorú nőt sikerült kifognom. Az első alkalommal az egy órából kb egy órát csak én beszéltem, és olyan dolgok felé kanyarodtunk, amivel én már korábban is tisztában voltam, hogy negatív hatással volt az életemre, de azt nem gondoltam volna, hogy még mindig, és pláne azt nem értettem, ez hogy jön az orvos-fóbiámhoz. A beszélgetéstől persze tök zaklatott lettem, nagyon nehezen nyugodtam meg, másnap sem igazán találtam a helyemet, és ami számomra elég furcsa volt, hogy újra kijött a fülmizériám.

Majd négy éve, amikor a mostani munkahelyemre mentem dolgozni találkoztam másodjára a jelenséggel, hogy a hidegtől bedugul és zúg a fülem. Először csak a légkonditól, aztán már a sima őszi/téli időtől is, ha nem volt rajtam elég vastag sál, sapka. Infralámpázásától egy-két nap alatt helyrejött, semmi más nem segített. Amikor egyre sűrűben jött ki, akkor elmentem kivizsgáltatni, hogy mégis mi a fene ez, hideg allergia?Vagy valami spéci légkondi baci okozza? Aztán azt mondták, hogy annyira rossz a hallásom (be van dugulva a fülem és zúg, mégis mit vártak?...)a vizsgálatok szerint, hogy ez valószínűleg valami olyan fülbetegség, hogy hamarosan el fogom veszíteni a hallásomat. Készülékkel lehet, hogy egy darabig lehet lendíteni rajta, illetve van valami műtét, ami esetleg segítHet, de akkor sem lesz már teljesen száz százalékos a hallásom, és hát elég kockázatos is. Elküldtek egy erre szakosodott fülspecialistához. Na a specialista kb ugyanezt mondta, megtoldva viccesen még azzal, hogy ha nem ez a hallásvesztéses valami a bajom, akkor lehet pszichés eredetű is. Még kellett volna mennem kontroll vizsgálatra, de annyira nem láttam értelmét, hogy szépen hazamentem majd a kezdeti felháborodás után (pszichés,mi?)elkezdtem gondolkodni, hogy mi van ha tényleg? Mi van ha azért van, mert NEM AKAROK meghallani valamit? És aztán szépen végiggondoltam, hogy mi az, amit magamra erőltetek és szándékosan ignorálok? És ekkor volt az, hogy csapatot váltottam, majd eldöntöttem, hogy milyen irányba szeretném terelni az életemet, mi az ami nekem jó. És láss csodát csapatváltást követően, új célokat kitűzve, pár hónappal később elmúlt a fülzúgásos füldugulásom. Állhattam akármilyen huzatban, légkondiban, pucér nyakkal a hidegben, nem jött elő.
Na ezt tartott eddig, kb másfél-2 évig, és most a pszichológus után megint előjött. Nem azt mondom, hogy ez a pszichós szeánsz az oka, de eszembe jutott. Ha nagyon bele akarom magyarázni, akkor az is eszembe jutott, hogy a jobb oldali fülem a problémás, az pedig a férfi/apai oldal (a pszichológusnál szinte végig apám volt a porondon), illetve a jobb oldal a jövőt szimbolizálja, amikor tudjuk, látjuk a dolgokat, és mégsem cselekszünk helyesen.

És persze nem én lennék a világ legközgazdászabb természetgyógyásza sem (jó, már csak a szakvizsgát kell letenni, de éljen a racionalitás)ha nem gondolnék arra is, hogy a terhesség miatti stressz és kevés mozgás hatására be van görcsölve a nyakam meg a hátam, nem úgy áramlik benne a csí nyirokfolyadék, ahogy kéne, amit a hideg hatására összehúzódó erek, izmok még inkább rontanak, és voilá, kész a folyadékkal teli arcüreg, bedugult és zúgó fül. Csak hát ez mégsem hangzik annyira misztikusan.

5 megjegyzés:

  1. Kb felidoben terhessegi tunet a ful bedugulas ful zugas orrdugulas. A hatasmechanizmust nem tudom de biztos a nyirokkeringessel van osszefuggesben a hogy irod is.

    VálaszTörlés
  2. Orrdugulásról már hallottam de ez a füles ez új. És ez meddig tart? És vajon van rá valami trükk? Elég kellemetlen.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát figyi, nem én leszek az, aki azt meséli, hogy a terhesség milyen fantasztikus élmény és rózsaszín lebegés, ezért inkább engem ne is kérdezz.
      Nekem ez az orr-fül dolog olyan 18 hét körül kezdődött (akkor kaptam meg az amnio eredményt jól emlékszem) és aztán onnantól annyi más fizikai tünetem lett hétről hétre, hogy kb a fűlzúgás volt a legkisebb bajom.
      De biztos vagyok benne, hogy egy kicsit szelidült is pár hét után.
      Csak azért kommenteltem be hozzád ezt, hogy (bár én is hiszek a betegségek pszichoszomatikus eredetében) emiatt ne ostorozd magad mert simán lehet hogy teljesen átlagos terhességi tünet.
      Azt hogy az orr és a fül (meg az orr és a szem) mennyire összefügg, már a gyerekemnél tanultam meg a felsőlégúti betegségekből.

      Viszont nyaktornát csinálhatsz attól még, mert a keringést biztosan segíti, hátha enyhít ezen a tüneten is. Neten biztos lehet találni nyaktornát (nyaki gerinc) nekem egy ősrégi kazettám van (kazetta olyan régen kaptam - mert nekem is volt ugyanez a fül gondom még 30-as éveim elején, akkor azt mondták a rossz nyaki tartásom miatt van. A terhesség meg újra előhozta.)

      Törlés
    2. Nem a rózsaszín lebegés érdekel, mert kb azért sem írok a terhességről, mert nem akarok mást elrettenteni. Persze mindenkinél más, nekem eddig elég fos volt, és nincsenek illúzióim, hogy ez később jobb lesz, de hát ez van. NYak/gerinc torna pipa, de úgy tűnik egyelőre a kulcs még mindig az infra lámpa:)

      Törlés
    3. Hat kitartast kivanok :-)

      Törlés